‘Ja, leuk. Maar waar laten we die?’

Waarschijnlijk was dit niet de reactie die mijn vriend verwachtte toen hij me vorige week een grote bos rozen overhandigde voor Valentijnsdag. Ik zei er zelfs achteraan: ‘Dat had ik je misschien van tevoren moeten zeggen. Maar ik dacht écht dat je daar zelf wel aan zou denken.’

Geen rotzooi meer in huis. Dat waren mijn vriend en ik vorige zomer overeengekomen, nadat we door een met een logeerpoes meegekomen vlooienplaag het hele huis ondersteboven moesten keren. Vuilniszakken vol freubels gingen de container in. Heerlijk. Maar ja, hoe pak je dat aan met Valentijnsdag? Als de media je er op blijft attenderen dat je zonder die stortvloed aan hartvormige fonduesets en kitscherige kaarten een a-romantisch kreng bent?

Nou heb ik persoonlijk meestal weinig moeite met dat laatste. Mijn laatste zweempje romantiek vervloog al op Valentijnsdag 2003, toen een geliefde me om acht uur ’s ochtends bij het Harmoniecomplex dropte en op mijn fiets naar zijn jaarclubweekend vertrok. (We zagen elkaar maandag wel weer.) Maar ik woon nu samen met een heuse casanova, die me zijn meisje noemt en de hele wereld vertelt dat hij met me wil trouwen. En dus had ik − na de nadrukkelijke afspraak dat we, ook al deden we dan wel aan Valentijnsdag, allebei geen onnodige troep voor elkaar zouden kopen − champagne en chocola meegenomen (had ik er zelf ook nog wat aan), een kaart met hartjes gekocht (ik moest er nog iets in schrijven) en was ik die avond op tijd thuis. Wat wil je nog meer.

‘In de keuken dan maar?’ opperde mijn vriend.
‘Waar dan?’ bromde ik. ‘We moeten ook nog koken en afwassen.’

Ik snap dat ik nu inderdaad overkom als dat a-romantische kreng waar ik het eerder over had. Toch ligt dit allemaal iets ingewikkelder. Als we thuis een hele grote keuken met een kookeiland hadden, was dit bijvoorbeeld al een heel ander verhaal geweest. Dan was ik hem zielsgelukkig om zijn nek gevlogen, zoals het hoort. En dan had ik die mooie rozen daarna in een vaas gezet en er de hele week tijdens het koken en de afwas verliefd naar gekeken. Maar we hebben geen grote keuken. Wat we wel hebben zijn twee poezen.

Dachten wij de inboedel vorige zomer al aardig tot een minimum gebracht te hebben, deden zij er de afgelopen maanden nog een schepje bovenop. Of eerder: een schepje ervanaf. De ornamenten die de opruimwoede hadden overleefd, vonden we als eerste in scherven op de laminaatvloer terug. Daarna volgden de fotolijstjes en de planten. De grootste minimalist kan hier nog van leren. De keuken werd per direct uitgeroepen tot poesvrije zone, vanwege het peperdure messenblok en de klassieke rij weckpotten. Tot nu toe gaat dat goed.

En die rozen? Die staan nu dus boven op een boekenkast te verleppen. Ze waren nog wel zo mooi. Eén ding blijft gek genoeg wel overeind staan: de kaart met hartjes, waarin ik na het ontvangen van de bos haastig ‘Je bent niet altijd even praktisch, maar wel lief,’ heb gepend. En zo is het.